Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΕΑΑΣ/ΠΑΡΜΑ Ν.ΔΡΑΜΑΣ

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 του  Τοπικού  Συμβουλίου  του Παραρτήματος   Ν. ΔΡΑΜΑΣ προς  τα  μέλη  του  για  την    δημιουργία  Ομάδος  Εθελοντών   Αιμοδοτών.



Αγαπητέ Συνάδελφε


  α. Γνωρίζεις ότι το ανθρώπινο αίμα δεν έχει υποκατάστατο και δεν παρασκευάζεται βιομηχανικά . Άρα μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός το παράγει και μόνο ο άνθρωπος το προσφέρει.

    β. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται , ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται.

    γ. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, καθώς όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.
Η αιμοδοσία , διαρκεί μόνο 10΄, γίνεται ανώδυνα και εκτελείται από καταρτισμένο προσωπικό.

   δ. Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να γίνει αιμοδότης .

    ε. Για νέους ηλικίας 17 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων.

   στ. Η ποσότητα του αίματος που δίνει ο εθελοντής είναι 350-450cc. Η αναπλήρωση του όγκου του αίματος γίνεται σε λίγες ώρες (24 ώρες) με λήψη υγρών. Τα συστατικά του αίματος αναπληρώνονται πλήρως σε μικρό χρονικό διάστημα (περίπου σε ένα μήνα).

   ζ. Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.

  η. Ο υποψήφιος αιμοδότης, πριν δώσει αίμα, συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του, την υγεία του και τον τρόπο ζωής του. Σκοπός των ερωτημάτων του εντύπου είναι η ασφάλεια της υγείας τόσο του αιμοδότη όσο και του δέκτη. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι αυστηρά προσωπική και ο υποψήφιος αιμοδότης καλύπτεται από το ιατρικό απόρρητο.

   θ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο αιμοδότης να απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις,  καθώς αυτές λειτουργούν σαν φίλτρο για τον αποκλεισμό από την αιμοδοσία φορέων μολυσματικών νόσων για τις οποίες ίσως να μην υπάρχουν ειδικές εξετάσεις ή να υπάρχουν αλλά να μην εφαρμόζονται.

   ι .Αγαπητέ Συνάδελφε
Επειδή η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης και επειδή η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ΄ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας αποφασίσαμε ως ΕΑΑΣ να κάνουμε το πρώτο βήμα που είναι η ενημέρωση η δική σας , των μελών της οικογένειας σας και των μελών των οικογενειών τους με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την προτροπή στην λήψη απόφασης για συμμετοχή στην Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών της ΕΑΑΣ . Διευκρινίζεται ότι η ΕΑΑΣ δεν θα κάνει τη διαχείριση του αίματος παρά μόνο την διαχείριση των εθελοντών αιμοδοτών .

   κ. Επίσης είναι γνωστό ότι ο εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται από την πρώτη αιμοδοσία , με την αντίστοιχη κάρτα η οποία σε κάθε περίπτωση του εξασφαλίζει το αίμα που θα χρειασθεί ο ίδιος ή μέλος της οικογένειας του.
Ευελπιστώντας ότι και η δική μας κοινωνική ομάδα (ΕΑΑΣ) έχει αισθήματα και διάθεση κοινωνικής προσφοράς , θα περιμένουμε τις συμμετοχές σας οι οποίες θα μας δώσουν την δυνατότητα να κάνουμε όχι μόνο το επόμενο βήμα αλλά να περπατήσουμε τον δρόμο της κοινωνικής προσφοράς προς τον Συνάδελφο αλλά και τον Συνάνθρωπο μας .
Δράμα 09 Μαρ 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.